matkablogi liettua
matkalle liettuaan

LIETTUA

Väkiluku: 3,6 milj.
Pinta-ala: 65 200
Valtiomuoto: tasavalta
Valuutta: LTT, liti
Pääkaupunki: Vilna
Sähkö: 220V
Uskonto: roomalaiskatolisia, luterilaisia, Venäjän ortodokseja
Pääkielet: liettua, venäjä, puola

Yleistä tietoa maasta

Liettua on Baltian tasavalloista eteläisin ja sen naapureina ovat pohjoisessa Latvia, idässä Valko-Venäjä ja etelässä Puola ja Kaliningrad länsilounaassa. Suuriruhtinas Mindaugas perusti Liettuan valtion 1236. Ennen itsenäistymistään 1918 maa oli Venäjän, Ruotsin ja Saksan hallussa. Toisen maailmansodan aikana se oli Neuvostoliiton ja Saksan miehittämä, sodan jälkeen se liitettiin Neuvostoliittoon. Maan itsenäisyys tunnustettiin kansainvälisesti vuonna 1991.

Liettua on enimmäkseen metsien ja soiden peittämää, missä on paljon alankoja a ja moreenitasankoja. Maassa on pohjoisiin naapureihinsa verrattuna mannermaisempi ilmasto. Vuodenaikojen vaihtelu on selkeä: kesät ovat kohtalaisen lämpimiä ja aurinkoisia, talvet taas kylmiä ja vaihtelevasti lumisia.

Suositeltaviin matkakohteisiin kuuluvat Vilna ja sen vanhakaupunki, Trakai järvineen ja linnoineen, Kaunas vanhoine kaupunkeineen, Klaipeda ja Kuurin kynnäs, ainutlaatuinen luonnonnähtävyys hiekkarantoineen sekä myös Palanga meripihkoineen ja uimarantoineen.

Maan virallinen kieli on liettua, lisäksi puhutaan venäjää. Kuten muillakin entisillä Baltian neuvostotasavalloilla, myös Liettualla on huomattava slaavilaisvähemmistö. Tosin venäläisten osuus Liettuan väestöstä on pienempi kuin naapureillaan.

Tyypillisissä liettualaisissa kahviloissa ”kavine”, voi melkein aina syödä paikallisia perusruokia mm. erilaisia perunaruokia, jauhelihapihvejä ja piirakoita. Varsinaisia ravintoloita löytyy moneen makuun, hintataso on yleensä edullinen myös paremmissa paikoissa. Tarjolla on paikallisia juusto- ja kestomakkaraerikoisuuksia, jotka sopivat myös tuliaisiksi. ‘Ðakotis’ on juhlaleivonnainen, jota kannattaa maistaa. Liettuassa juodaan paljon olutta. Viini ei ole kovin suosittua ja maito ei ole samanlaista kuin Suomessa, kefiiriä kyllä suositaan. Mineraalivesi on hyvä vaihtoehto, mutta kahvi on usein pikakahvia.

Mikäli on autolla liikenteessä, on suositeltavaa pysäköidä vartioiduille pysäköintialueille. Kannattaa pitää huolta laukuista ja lompakoista, taskuvarkaita on liikkeellä.

Liettuassa teatteri on erittäin arvostettu taidemuoto. Myös klassinen musiikki on korkeatasoista. Oopperoita ja teattereita: Liettuan kansallinen draamateatteri, Lithuanian National Philharmonic, Valtionooppera ja Balettiteatteri ja Vilnius Congress Hall.

Business etiketti

Aikakäsitys
Virka-aika on yleensä n. klo 9- 17.30. Aikakäsitys saattaa olla joskus epämääräinen.

Pukeutuminen
Pukeutuminen on suhteellisen vapaata, liiketapaamisissa siisti ja asiallinen asu on paikallaan. Teitittely on yleistä, ja kohteliaat käytöstavat tarpeen.

Keskustelut/ neuvottelut
Keskusteluja voi käydä englanniksi, saksaksi tai venäjäksi. Vaikka isännät puheissaan ottavat voimakkaasti kantaa poliittiseen tilanteeseen, ei keskusteluaihe silti ole vieraalle täysin turvallinen.

Liikelahjat/ lahjat
Liikelahjoilla ei ole kovin oleellista merkitystä. Kotiin kutsuttaessa on tapana viedä emännälle kukkia tai muu pieni lahja. Länsimaiset tuotteet ovat arvostettuja lahjoja.

Tapakulttuuri
Edustaminen tapahtuu usein ravintoloissa ja teattereissa. Liettualaiset arvostavat näyttävyyttä. Juomarahoja annetaan jonkin verran, ei suurta merkitystä. Alkoholin käyttö sekä pöytätavat ovat hyvin länsimaiset.

Uskonto ja isänmaallisuus
Ylpeys kotimaasta näkyy selkeästi ja voimakasta kansallismielisyyttäkin esiintyy paikoin. Katolisen kirkon merkitys on suuri.