Latvian matkat
Matkalle Latviaan !

 

LATVIA

Väkiluku: 2,4 milj.
Pinta-ala: 64 598
Valtiomuoto: tasavalta
Valuutta: LVL, Latvian lati
Pääkaupunki: Riika
Sähkö: 220V
Uskonto: Enimmäkseen protestantteja (luterilaisia), roomalaiskatolisia sekä Venäjän ortodoksien vähemmistö
Pääkielet: Latvia

Yleistä tietoa maasta

Latvia on Baltian uusista tasavalloista keskimmäinen. Sen naapureita ovat pohjoisessa Viro, koillisessa Venäjä, kaakossa Valko-Venäjä ja etelässä Liettua.

Latvian ilmasto on tyypiltään lauhkea. Siihen vaikuttavat maan länsipuolella oleva meri, sekä itäpuolella avautuva laaja manner. Talvet ovat viileitä ja kesät saattavat olla hyvinkin lämpimiä.

Ennen itsenäistymistään 1920 maa oli Venäjän, Ruotsin ja Saksan hallussa. Toisen maailmansodan aikana se oli Neuvostoliiton ja Saksan miehittämä, sodan jälkeen se liitettiin Neuvostoliittoon. Maan itsenäisyys tunnustettiin kansainvälisesti vuonna 1991. Riika on Latvian pääkaupunki, ja samalla myös maan suurin kaupunki. Latvian kokoon nähden Riika tuntuu aika suurelta: siellä asuu kolmannes koko maan väestöstä. Jurmalan kylpyläkaupunki on suosittu matkailukohde.

Latvian virallinen kieli on lätti. Maassa puhutaan myös venäjää ja siellä myös asuu paljon venäläisiä, mutta sillä ei ole kielenä virallista asemaa. Latvian monikansallisuus on seurausta Stalinin ajan etnisistä puhdistuksista, joiden seurauksena 15 % maan väestöstä kuoli tai karkotettiin. Samaan aikaan maahan muutti paljon venäläisiä.

Latvian ruokakulttuuri rannikkoseutuja lukuun ottamatta perustuu pitkälti lihaan. Sienet ja marjat antavat makua latvialaisen keittiön erilaisiin liharuokiin. Myös keittoja suositaan. Rannikolla käytetään runsaasti kalaa. Paikallisia, kovia ja aika rasvaisia juustoja sekoitetaan usein salaatteihin. Juomana suosittua on paikallinen olut mm. Aldaris, Tervetes ja Cesu sekä vodka. Kahvin sekaan kannattaa laittaa muutama tippa mustaa balsamia ‘Melnais Balzam’, jonka kerrotaan olevan tehokas lääke monenlaiseen flunssaan.

Kaupungilla kulkiessa sekä kahviloissa, että ravintoloissa kannattaa olla varovainen ja pitää huolta laukuista sekä rahoista. Usein näkee lapsia kaduilla kerjäämässä rahaa ja toimettoman näköisinä notkuvia nuorisojoukkoja kannattaa vältellä.

Business etiketti

Aikakäsitys
Aikakäsitys voi joskus olla joustava. Virka-aika on maanantaista perjantaihin 08.30 – 17.30

Pukeutuminen/käyttäytyminen
Pukeutuminen on vapaata, mutta liike-elämässä siisti ja asiallinen pukeutuminen on eduksi. Puhuttelu on suhteellisen vapaata, mutta teitittely on yleistä. Kohteliaisuus kuuluu latvialaisiin tapoihin. Latvialaiset ovat jonkin verran varautuneita ja muodollisia, mutta kuitenkin erittäin vieraanvaraisia.

Keskustelut / neuvottelut
Tapaamisista on sovittava etukäteen. Kättely ja käyntikorttien vaihto kuuluvat tavallisesti tapaamisiin. Puhuttele ihmisiä muodollisesti. Nuoria arvostetaan business-maailmassa, vanhemmat ihmiset mielletään usein muistutuksena vanhoista neuvostoajoista, heidän merkittävistä kontakteistaan huolimatta. Latvialaiset puhuvat mielellään taloudestaan ja sen kasvusta. Vältä keskusteluja entisistä neuvostoajoista ja venäläisestä vähemmistöstä. Business-käyttäytyminen saattaa joskus muistuttaa venäläistä tapaa. Tapaamiset järjestetään usein ravintoloissa ja muodollisia puheita pidetään.

Liikelahjat / lahjat
Liikelahjat eivät tavallisesti kuulu latvialaisiin tapoihin. Voit viedä mukanasi jotain pientä, kuten suklaata, kukkia (naisille) tai viiniä. Länsimaiset alkoholijuomat ja tupakka/sikarit ovat erittäin arvostettuja lahjoja.

Tapakulttuuri
Latvialainen ruoka on osaksi yhdistelmä venäläisestä ja saksalaisesta keittiöstä. Pöytätavat normaalit eurooppalaiset, ei jäykkiä kaavoja. Juomarahaa annetaan jonkin verran, mutta sillä ei ole suurta merkitystä. Eurooppalaistuu kokoajan.

Uskonto ja isänmaallisuus
Latvialaiset ovat enimmäkseen protestantteja sekä roomalaiskatolisia. Lisäksi on Venäjän ortodoksien vähemmistö. Uskonto ei yleensä ole kovin tärkeä. Latvialaiset ovat isänmaallisia, usein jopa korostetusti.

Mikäli Latvia alkaa kyllästyttämään, niin Latviasta onnistuu pääsee myös helposti  bussilla tai laivalla Tallinnaan. Tallinnasta taasen varmasti jokainen osaa matkata suomea kohti. Näin ollen Latviassa ollessasi voit tehdä esimerkiksi pienen Baltian road tripin.